več
manj

Predgovor

Bog Cerkvi za življenje in rast podarja veliko darov, ki se imenujejo karizme. Tudi na začetku naše duhovne družine je dar, ki ga je prejela mati Julija: karizma Dela. V središču naše duhovnosti je dvojna ljubezen, ki nam jo Gospod podarja, mi pa jo živimo z veseljem in prepričanjem: ljubezen do Srca Jezusovega in ljubezen do njegove Cerkve.

Kako zelo moramo ljubiti Cerkev, jo oznanjati in jo izžarevati z našim življenjem. mati Julija

Ime

Mati Julija pričuje: »Imena Delo kot oznake za skupnost nisem iskala z razmišljanjem. Srečala sem ga globoko v svoji duši.« To ime nas poziva, da živimo globoko in živo vero.

Božje delo je to, da verujete v tistega, ki ga je on poslal. Jn 6, 29

Srce Jezusovo

Prebodeno Srce Jezusovo je znamenje neskončne Božje ljubezni do nas. Njegova velika ljubezen nas je odrešila in napolnjuje naše srce. Slišali smo vabilo, naj odgovorimo na njegovo ljubezen in s Srcem Jezusovim sklenemo »sveto zavezo«. Ljubezen Srca Jezusovega nas oblikuje v eno duhovno družino.

Gospod je v svojem Srcu pripravil prostor zate. mati Julija

Ljubezen do Cerkve

Cerkev ljubimo in jo spoštujemo. Zremo v Gospoda, o kateremu Pavel pravi: »Kristus je vzljubil Cerkev in dal zanjo sam sebe« (Ef 5,25). V Cerkvi so bile in so napake. To vemo. Hkrti pa hočemo pričevati o njeni notranji veličini, življenjski moči in verskem nauku.

Cerkvi, svoji materi, sem darovala vse svoje življenje. mati Julija

Češčenje

Bog nam pomeni vse. Njega hočemo častiti, njegovo voljo spolnjevati. Sledimo Jezusu, ki na koncu svojega zemeljskega življenja pričuje: »Jaz sem te poveličal na zemlji s tem, da sem dokončal delo, ki si mi ga dal« (Jn 17,4).

Vse naše življenje mora postati nenehna hvalnica Bogu. mati Julija

Edinost

Matere Julije se je globoko dotaknila Jezusova prošnja za edinost učencev. Naše poslanstvo je, da se zavzemamo za edinost: tako znotraj kot zunaj skupnosti, v kateri živimo in delamo, v Cerkvi in med vsemi ljudmi dobre volje.

Da bi bili vsi eno. Jn 17,21

Spreobrnjenje in vera

Jezus je svoje javno delovanje začel z besedami: »Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!« (Mr 1,15). Temu Gospodovemu klicu hočemo prisluhniti. V veselju nad Gospodovo bližino se trudimo hoditi po poti spreobrnjenja in prenavljanja, da bi prišli do globoke vere.

Naša vera mora biti tako žareča, da pritegne ljudi. mati Julija

Usmiljena ljubezen

Naša poklicanost nam pred oči postavlja visoke ideale. Hkrati izkušamo svojo človeško šibkost. S svojimi grehi, ranjenostjo in mejami se zaupamo božji usmiljeni ljubezni.

Božja usmiljena in pravična ljubezen vas išče, bedi nad vami, čaka na vas. mati Julija

Simbol

Simbol naše skupnosti je sijoča trnova krona. Izraža, da imamo v hoji za Kristusom delež pri njegovem trpljenju in njegovi slavi.

Kdor se na tem svetu zavzema za resnico in ljubezen, se pusti raniti, izreče »da« trnovi kroni. kardinal Joseph Ratzinger, 10. november 2001

Pavel

Naš zavetnik je Pavel. Mati Julija je v njegovih pismih odkrila skrivnost Cerkve kot Kristusovega skrivnostnega telesa. Njegova misijonska gorečnost nas spodbuja. Sredi sveta nam Pavel pomaga živeti naše kontemplativno-apostolsko poslanstvo.

Apostol Pavel je bil zame božje orodje, duhovni voditelj in ljubljeni brat. mati Julija

Marija

Marija je dar umirajočega Jezusa za vsakega od nas: »Glej, tvoja mati« (Jn 19,27). Na naši poti nas Marija vodi za roke.

Marijo sem vedno zelo ljubila in pogosto izkusila njeno pomoč. Ničesar več ne počnem brez nje. mati Julija