več
manj

Predgovor

Mati Julija in naša duhovna družina sta lahko pogosto izkusili božje dobrotno in modro vodenje. V knjigi psalmov beremo: »Gospodov nasvet pa ostane na veke, misli njegovega srca od roda do roda« (Ps 33,11). Tu navajamo nekatere dogodke božje zgodovine z našo ustanoviteljico in našo skupnostjo.

Gospod je navzoč v nalogi, ki ti jo zdaj zaupa. mati Julija

1910 – Otroštvo

Julija se je rodila 11. novembra 1910 v Geluwe (škofija Brügge, Belgija) kot osmi od enajstih otrok. 1914 – 1918 je divjala prva svetovna vojna. 1917. je morala družina zapustiti Geluwe, 1920. so se vrnili. Od 14. leta je Julija delala v različnih družinah v Belgiji in Franciji.

Svojo vzgojo sem prejela sredi vojne zmede. Bog ne potrebuje ničesar od tega, kar potrebuje svet, da oblikuje človeka. Bog ve, kaj daje in kaj vzame mati Julija

1925/1926 – Pavel

Pri poslušanju Božje besede med sveto mašo so Julijo globoko prevzele oseba in besede svetega Pavla.

»Pride čas, ko zdravega nauka ne bodo prenesli« (2 Tim 4,3). Ta vzklik svetega Pavla me je zelo prevzel. To besedilo je bilo kot klic božje previdnosti za vse moje življenje. To je bilo prvo seme karizme Dela mati Julija

1929 – Podaritev

Film Kralj kraljev o Jezusovem življenju je v Julijini duši pustil globok vtis. Istega leta se s padcem po stopnicah zanjo začne čas trpljenja. Pozneje je Julija ob spominu na upodobitev Jezusovega trpljenja v filmu zapisala:

V tistem trenutku sem se popolnoma predala Bogu. mati Julija

1934 – Sveta zaveza

Na slovesni praznik Srca Jezusovega je bila po luči, polni milosti, deležna globokega izkustva Gospoda, kronanega s trnjem. Na Kristusov klic je odgovorila z odločnim »da«!

Beseda pritrditve, ki sem jo tedaj izrekla Gospodu, je bila kot 'sveta zaveza' z božječloveškim Srcem Jezusovim. mati Julija

1938 – Ustanovitev

Kaplan Cyrill Hillewaere, Julijin duhovni voditelj, jev njej spoznal Božje delovanje. 18. januarja je sam sledil klicu, da bi se daroval za Delo. Ta dan je dan ustanovitve Dela.

Od 18. januarja 1938 je Gospod mene in z menoj tudi druge klical, da živimo edinost kot družina, da si prisvojimo njegovo življenje in njegovo molitev, da zanj in z njim delujemo za to edinost. mati Julija

1941 – Prihodnost v Božjih rokah

16. julija, na god karmelske matere božje, je Julija pod varstvom matere božje zapustila dom svojih staršev, da bi v notranji svobodi mogla bolje slediti Božjemu klicu.

Marija mi je pomagala izpolniti Božjo voljo sredi nadaljnih vojnih let. Prihodnost je poznal samo Bog. mati Julija

1947 – Skupno življenje

V Sint-Niklaasu in kmalu zatem v Bruslju se je razvilo skupno življenje prvih sester z materjo Julijo. 1950 je mlada skupnost prevzela prazen samostan v Villers-Notre-Dame (škofija Tournai). Kmalu so nastala še druga središča v Belgiji.

Mati Julija je bila tako preprosta in pristna. Vsem je bila zelo blizu. Bila je prisrčna in sproščena. Z njo se je oblikovala prava družinska vez brez narejene zaupnosti. redovna sestra o materi Juliji

1959 – Prva Cerkvena odobritev

Charles-Marie Himmer, škof v Tournaiju (Belgija), je skupnosti podelil prvo Cerkveno odobritev kot »verskemu združenju« (»pia unio«).

Jezus ve, kako hrepenim, da bo Delo trdno zasajeno v Cerkev. mati Julija

1964 – Širjenje

Prvo središče Dela zunaj Belgije je nastalo v Innsbrucku (Avstrija). Nadaljnje širjenje v različne države so spremljali veselje in verno zaupanje, pa tudi napor in težave.

Kakor koli Bog uredi, je dobro. Čutim in zaupam, da Gospod vodenje Dela jemlje v svoje roke. mati Julija

1970 – Nadaljnji razvoj

Mati Julija je vodenje izročila v mlajše roke. Razvile so se nove oblike članstva: Delu so se začeli pridruževati škofijski duhovniki, družine, vdove in samski.

Različni so milostni darovi, Duh pa je isti. Različne so službe, Gospod pa je isti. 1 Kor 12,4-5

1986 – Duhovniška skupnost

Škof Bruno Wechner je v škofiji Feldkirch (Avstrija) kanonočno ustanovil duhovniško skupnost Dela. Dve leti pozneje je Delo v Rimu začelo z lastno duhovniško vzgojo.

Medsebojno dopolnjevanje duhovniške in sestrske skupnosti je bistvena naloga Dela v našem času. mati Julija

1997 – Smrt

29. avgusta je mati Julija sklenila zemeljsko romanje vere in se vrnila v hišo nebeškega Očeta. Kraj njenega zadnjega počitka je v samostanski cerkvi v Thalbachu v Bregenzu (Avstrija).

Bogu je ugajalo, da me je izbral, da bi bila po njegovi volji orodje za njegovo 'Delo'. Ničesar nisem ustanovila. Odkar je Jezus Kristus ustanovil sveto Cerkev, je vse ustanovljeno. Potrebuje le ljudi, ki to ustanovljenost temeljito živijo. mati Julija

1999 – Nova oblika posvečenega življenja

Delo je bilo 11. junija 1999 v škofiji Rim cerkveno priznano kot nova oblika Bogu posvečenega življenja. V apostolski spodbudi »Posvečeno življenje« (Vita consecrata - 1996) beremo:

Tudi danes se nenehno kaže večna mladost Cerkve. V zadnjih desetletjih so se pojavile nove oziroma obnovljene oblike posvečenega življenja.

Knjiga Mati Julia

Vsem, ki bi radi vedeli več o materi Juliji in začetkih duhovne družine Delo, priporočamo knjigo Ljubila je Cerkev.

Povezava za naročilo: Ljubila je Cerkev. Mati Julija Verhaeghe in začetki duhovne družine Delo, samozaložba 2008.

2001 – Papeško priznanje

Delo je papeško priznano kot »družina posvečenega življenja«. Ob tej priložnosti je papež Janez Pavel II. nanj naslovil poslanico. (več). Kardinal Joseph Ratzinger je v baziliki sv. Petra daroval zahvalno mašo in v pridigi spregovoril o Delu. (več).

Pred očmi imam Rim. Sveti oče mora podeliti Delu svoj blagoslov. Mislim, da smem Jezusa za to prositi in si za to prizadevati. mati Julija (1939)